Μελέτη για το Νόημα Πίσω από το Έργο του HPL  


X. Φ. Λάβκραφτ: Eναντίον του Κόσμου, Εναντίον της Ζωής
Συγγραφέας: Μισέλ Ουελμπέκ
Εισαγωγή: Στήβεν Kινγκ
Μετάφραση: Bασίλης Πατσογιάννης
Εκδόσεις: Εστία
Σελίδες: 154


Απαράμιλλος τεχνίτης του τρόμου και του φανταστικού, αδιαμφισβήτητα ιδιοφυής πρόδρομος της επιστημονικής φαντασίας, ο Χ. Φ. Λάβκραφτ είναι ένας από τους μεγαλύτερους Αμερικανούς συγγραφείς του 20ού αιώνα. Ασκεί πάντα μια αυθεντική σαγήνη σε ένα μεγάλο μέρος του σύγχρονου κοινού, καθώς το παράδοξο της προσωπικότητάς του συμβαδίζει απόλυτα με το χαρακτήρα των γραπτών του. Βαθύτατα αδιάφορος και κάθετα εχθρικός απέναντι σε όλες τις αξίες του σύγχρονου κόσμου, θα υποφέρει σε όλη του τη ζωή από επίμονους εφιάλτες. Εμφορούμενος τελικά από έναν ρατσισμό βγαλμένο από τα σωθικά του, θα αποτύχει σε όλες τις προσπάθειές του να ζήσει μια «κανονική» ζωή.
Αυτή την ασυνήθιστη διαδρομή παρακολουθεί ο Μισέλ Ουελμπέκ, χαιρετίζοντας στο πρόσωπο του ομοτέχνου του τον δημιουργό ενός ιδρυτικού μύθου και αντλώντας από την ψευδαισθησιακή υφή των έργων του πειστικά επιχειρήματα υπέρ μιας λογοτεχνίας του ιλίγγου, υπέρ της «συμπαράθεσης του παραμικρού και του απέραντου, του ελάχιστου και του απείρου». Τούτη η έκδοση ενός από τα πλέον εμβληματικά έργα του Μισέλ Ουελμπέκ επικουρείται θαυμάσια από την επιβλητική εισαγωγή του Στήβεν Κινγκ, ο οποίος προλόγισε το έργο στην αμερικανική έκδοση. Αναλύοντας με δύναμη και διαύγεια αυτό που, πέρα από τη χρονική απόσταση, συνδέει τους δύο συγγραφείς και καθιστά συγγενικά τα έργα τους, βυθοσκοπώντας τον Γάλλο συγγραφέα με σκοπό να ανακαλύψει την πηγή του ενδιαφέροντός του για τον Λάβκραφτ, ο γνωστός Αμερικανός μπεστσελλερίστας μάς προσφέρει το βασικό κλειδί για μια βαθύτερη κατανόηση του κειμένου που κρατάμε στα χέρια μας.

This entry was posted on Tuesday, 16 December 2008 at Tuesday, December 16, 2008 and is filed under . You can follow any responses to this entry through the comments feed .

0 comments

Post a Comment