Η τέχνη τού να μιλάς με πνεύματα μέσα από πίνακες δεν είναι καινούρια. Στην Κίνα, πριν τον Κομφούκιο (5ος αιώνας π.Χ.), χρησιμοποιούσαν παρόμοια όργανα για να έρθουν σε επαφή με τους νεκρούς. Στην Ελλάδα του Πυθαγόρα, η μαντική γινόταν με μια ταμπλέτα που κινούνταν πάνω σε ρόδες, δείχνοντας σημεία τα οποία ερμηνεύονταν ως αποκαλύψεις της άλλης πλευράς.
Άνθρωποι που μαζεύονταν γύρω από τραπέζια κρατώντας σφιχτά τα χέρια τους και ζητώντας από τους αόρατους αδελφούς να υψώσουν το τραπέζι, συναντιόντουσαν σε όλη τη διάρκεια του 19ου αιώνα, την εποχή της ακμής του Πνευματισμού.
Παρόμοιες συνήθειες είχαν οι Ρωμαίοι από τον 3ο αιώνα μ.Χ. ακόμη, ενώ οι αυτόχθονες Αμερικάνοι χρησιμοποιούσαν τις πλακέτες squdilatic για να μιλήσουν με τους προγόνους τους και έτσι να αποκτήσουν πληροφορίες για τον κόσμο των ζωντανών!
Το 1853 ο Γάλλος πνευματιστής M. Plancette εμπνεύστηκε τη δημιουργία μιας λεπτής επιφάνειας σε σχήμα καρδιάς με τρία πόδια, δυο από τα οποία στηρίζονταν σε ροδάκια και το τρίτο έφερε ένα μολύβι. Ο χρήστης ακουμπά απαλά τα χέρια του επάνω στην επιφάνεια και αφού επικαλεστεί το πνεύμα, αφήνεται στην ελεύθερη κίνηση του μηχανισμού, που στριφογυρίζοντας πέρα δώθε, γράφει ολόκληρα μηνύματα ή ζωγραφίζει εικόνες από τον άλλο κόσμο!
Η εφεύρεση αυτή ονομάστηκε planchette και αποτελεί την αρχή της αυτόματης γραφής –που ορισμένοι από εσάς ίσως έχουν δει να εκτελούν μερικά τηλε-μέντιουμ της Αθήνας– όπως και του φημισμένου πίνακα Ouija.
Ο εν λόγω πίνακας είναι μια εφεύρεση του Αμερικάνου Elijah J. Bond (1892) και η ονομασία του προέρχεται από το συνδυασμό των λέξεων oui και ja, που είναι οι λέξεις ναι στα Γαλλικά και τα Γερμανικά αντίστοιχα.
Όσοι ενδιαφέρεστε να μάθετε περισσότερα για την ιστορία και τις δυνατότητες πρακτικής εφαρμογής του πίνακα Ouija, σας παραπέμπω στο σχετικό άρθρο μου στο τεύχος 23 του περιοδικού mystery. Επίσης, αξίζει να μελετήσετε το βιβλίο του J. Edward Cornelius, Aleister Crowley and the Ouija Board (2005) που παρουσιάζει μια εντελός άγνωστη πτυχή της ζωής του μεγάλου μάγου Άλιστερ Κρόολυ, ο οποίος ενδιαφέρθηκε θερμά και ασχολήθηκε ιδιαίτερα με τον πίνακα Ouija.
Όσον αφορά τέλος την εικόνα που συνοδεύει αυτό το post, πρόκειται για ένα προϊόν που εντόπισα μόλις σήμερα στο διεθνές e-bay. Πρόκειται για μια καλαίσθητη πλακέτα αξίας 25 δολαρίων με εικονογράφηση από την αξιέπαινη δουλειά του John Coulthart (βλ. The Haunter of the Dark: And Other Grotesque Visions, 2006).
Μπορεί να μοιάζει περίεργη η απεικόνιση του Λάβκραφτ πάνω στον πίνακα, η αλήθεια είναι όμως πως μέχρι σήμερα, το εργαλείο αυτό κυκλοφορεί με εκατοντάδες διαφορετικές αναπαραστάσεις (δείτε και εδώ τα δείγματα που προσφέρει το σχετικό Μουσείο).
Η ποικιλία αυτή έχει εμπορικό όσο και ψυχολογικό χαρακτήρα. Βλέπετε, υπό την κατάλληλη ατμόσφαιρα, τα σωστά ερεθίσματα ενισχύουν τις εσωτερικές ψυχικές μας δυνάμεις που διευκολύνουν την επαφή με την άλλη πλευρά.
Μπορεί λοιπόν το Ouija board του Λάβκραφτ να λειτουργήσει και για εσάς; Δεν έχετε παρά να δοκιμάσετε για να μάθετε…
This entry was posted
on Sunday, 27 September 2009
at Sunday, September 27, 2009
and is filed under
various
. You can follow any responses to this entry through the
comments feed
.
Γιώργος Ιωαννίδης
Ο Γιώργος Ιωαννίδης είναι ψυχολόγος, αρχισυντάκτης του περιοδικού mystery και συγγραφέας του 2τομου έργου Νεκρονομικόν που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Αρχέτυπο.
Αποφένεια
Διαβάστε στο προσωπικό ημερολόγιο του Γιώργου Ιωαννίδη