Το Αινιγματικό ΙΑ  

Είναι πολλά αυτά που μπορούν να ειπωθούν για το αινιγματικό χαιρετισμό ΙΑ που ο Λάβκραφτ χρησιμοποιούσε σαν εισαγωγική λέξη σ’ όλες στις δοξολογίες του Νεκρονομικόν. Στο δεύτερο τόμο της εργασίας μου πάνω στο Βιβλίο των Νεκρών Ονομάτων, θα ασχοληθώ εκτεταμένα με το ζήτημα, όπως για παράδειγμα την σχέση που έχει το ΙΑ με το ΙΑΟ αλλά και με το IHVH. Σήμερα όμως εντόπισα μια ακόμη έμμεση σχέση με μια μέχρι πρότινος άγνωστη σε μένα Αιγυπτιακή θεότητα.

Στην εργασία της Bika Reed, Rebel in the Soul του 1987 (πρόκειται για μια διεξοδική μετάφραση και σχολιασμό του αρχαίου Αιγυπτιακού παπύρου 3024 του Βρετανικού Μουσείου), γίνεται λόγος για την θεότητα ΙΑΪ. Συγκεκριμένα, η συγγραφέας γράφει τα εξής: «Η Όγδοη Ώρα [στο νυχτερινό ταξίδι του Ήλιου στον Κάτω Κόσμο] προσφέρει την ελπίδα της πνευματικής αφύπνισης. Η Ένατη Ώρα εκπληρεί αυτή την υπόσχεση με μια παραδοξότητα. Η πράξη της αφύπνισης είναι αδιαχώριστη από την πράξη της επανάστασης. Ο ΙΑΪ, σηκώνεται και συμβολίζει τον ήλιο που περιγράφετε από τ’ αυτιά του γαιδάρου. Αντιμετωπίζει την Άβυσσο που εικονίζεται ως διπλό τέρας… Ως διπλό ον, ήλιος και γάιδαρος, ο ΙΑΪ είναι η προσωποποίηση μιας αντίθεσης δυνάμεων: ενός σταυρού. Ο ΙΑΪ είναι σταυρός με ανθρώπινη μορφή… Στα Ευαγγέλια, ο Χριστός εμφανίζεται καθισμένος στον γάιδαρο… Και κατά την ένατη ώρα, φώναξε με δυνατή φωνή: Θεέ μου, Θεέ μου, γιατί με εγκατέλειψες;»
Από το παραπάνω χωρίο –αλλά και άλλα σημεία που μπορεί να βρει κανείς στο ίδιο πάντα βιβλίο– αξίζει να σημειώσουμε τις λέξεις επαναστάτης, μορφή γαιδάρου, ένατη ώρα, σταυρός.
Στην Αιγυπτιακή μυθολογία μια άλλη θεότητα ορίζονταν ως ο επαναστάτης της τάξης, ο Σεθ που απεικονίζονταν συχνά με το πρόσωπο ενός γαιδάρου. Ο Σεθ είναι ο ήλιος πίσω από τον ήλιο (ο μυστικός ήλιος, ο Σείριος) και όπως παρατηρεί ο Kenneth Grant στην Τυφώνια Τριλογία του, ο σταυρός του Σεθ είναι το Ταυ…
Όσον αφορά την Ένατη Ώρα ή Πύλη, δεν χρειάζεται να στραφούμε μακριά αφού παραπέμπει ευδιάκριτα στο σύστημα του Αστρικού Περάσματος από τις Εννέα Γωνίες/Πύλες. Μετά το κατώφλι αυτό φυσικά, βρίσκεται ο Μαύρος Θρόνος του κρυμμένου θεού και μαύρου ήλιου, Αζαθώθ!

ΙΑ – ΑζαΘωθ!


This entry was posted on Friday 30 October 2009 at Friday, October 30, 2009 and is filed under . You can follow any responses to this entry through the comments feed .

0 comments

Post a Comment