«Ξαδέρφια» του Κθούλου Χτίζουν Σφαιρικά Σπίτια  


Μπορεί να μην είναι ο αυθεντικός Κθούλου (ή κάποιοι από τους Αβυσσαίους) αλλά τα πραγματικά πλάσματα του βυθού προκαλούν εξίσου τον θαυμασμό μας. Δείτε για παράδειγμα την παρακάτω είδηση που εντόπισα εδώ.

Το μοναδικό είδος ασπόνδυλου που έχει παρατηρηθεί να χρησιμοποιεί κάποιου είδους εργαλείο είναι ένα χταπόδι του Ινδικού Ωκεανού, το οποίο συλλέγει σπασμένες καρύδες από το βυθό και τις συναρμολογεί για να δημιουργήσει ένα ασυνήθιστο καταφύγιο.

«Έμεινα άναυδος» δήλωσε ο Τζούλιαν Φιν, βιολόγος του Μουσείου «Βικτώρια» της Μελβούρνης, ο οποίος ανακάλυψε την παράξενη συμπεριφορά του τροπικού κεφαλόποδου μαλάκιου.

Τα χταπόδια και άλλα θαλάσσια ασπόνδυλα χρησιμοποιούν συχνά ξένα σώματα ως καταφύγιο, ωστόσο το χταπόδι Amphioctopus marginatus προχωρά ένα βήμα παραπέρα: βρίσκει κομμένα κελύφη καρύδας που πέταξαν οι άνθρωποι στο βυθό, τα αδειάζει, τα μεταφέρει σε απόσταση έως και 20 μέτρων και τα ενώνει για να σχηματίσει ένα σφαιρικό καταφύγιο.

Είναι η πρώτη φορά που η συμπεριφορά αυτή παρατηρείται σε ασπόνδυλο οργανισμό. Μέχρι σήμερα, η χρήση εργαλείων αυτού του είδους είχε παρατηρηθεί μόνο σε θηλαστικά και πτηνά, αναφέρουν οι ερευνητές στην έγκριτη επιθεώρηση Current Biology.

Οι Αυστραλοί ερευνητές ορίζουν τα εργαλεία ως αντικείμενα που μεταφέρονται ή διατηρούνται για μελλοντική χρήση, ωστόσο ο ορισμός αυτός δεν είναι ομόφωνα αποδεκτός από την επιστημονική κοινότητα.

Οι ερευνητές επισημαίνουν επίσης ότι ελάχιστα από τα χταπόδια A.marginatus έχουν μάθει πώς να χρησιμοποιούν τις καρύδες – από τα 20 χταπόδια που μελέτησαν το διάστημα 1998-2008 στα νερά της Ινδονησίας, μόνο τα τέσσερα ήξεραν το κόλπο, ενώ τα υπόλοιπα έφτιαχναν το σπίτι τους από άδεια κοχύλια.
Λέτε κάποιο από αυτά να εξελιχθεί μια μέρα σ’ ένα πραγματικό Κθούλου;

This entry was posted on Wednesday 16 December 2009 at Wednesday, December 16, 2009 and is filed under . You can follow any responses to this entry through the comments feed .

0 comments

Post a Comment