Ο Ίσκιος Πάνω από το Ίνσμουθ  


Ο Ίσκιος Πάνω από το Ίνσμουθ
Χ. Φ. Λάβκραφτ
Εκδ: Αίολος
Σελ: 168

Ένα ακόμη έργο -ίσως από τα καλύτερα- του Λάβκραφτ βρήκε την θέση του στα ράφια των ελληνικών βιβλιοπολίων αυτές τις ημέρες, φέροντας την μεταφραστική υπογραφή του καλού φίλου, Θωμά Μαστακούρη.
Πρόκειται για το The Shadow Over Innsmouth (γραμμένο το 1931)...
Το απομονωμένο λιμάνι του Ίνσμουθ κρύβει ένα αποτρόπαιο μυστικό, που οι αλλόκοτοι στην όψη κάτοικοί του προσπαθούν να διαφυλάξουν με κάθε τρόπο. Από τα μισοερειπωμένα σπίτια τρομακτικοί θόρυβοι αντηχούν και στον Ύφαλο του Διαβόλου χορεύουν παράξενα όντα.
Ο ίσκιος του Ίνσμουθ, μια εισαγωγή στην περίφημη Μυθολογία Κθούλου, είναι από τις καλύτερες νουβέλες του Χ.Φ. Λάβκραφτ και αποτέλεσε το σκηνικό για πολλά έργα συγγραφέων τρόμου μα και για σενάρια ταινιών.
Την ιστορία αυτή, συνοδεύουν τα διηγήματα: Ο Βάλτος του Φεγγαριού, όπου σε κάποιο ιρλανδικό πύργο αναμειγνύονται ο τρόμος και η ελληνική μυθολογία, Το Κυνηγόσκυλο, όπου κάνει για πρώτη φορά την εμφάνισή του το αποτρόπαιο Νεκρονομικόν, το Φυλακισμένος με τους Φαραώ, μια αποπνικτική ιστορία φρίκης που είχε γράψει ο Λάβκραφτ για λογαριασμό του διάσημου μάγου Χουντίνι και, τέλος, ο Ίβιδος, ένα από τα ελάχιστα σατιρικά διηγήματα φαντασίας που έγραψε ο συγγραφέας. Μια συλλογή που αποκαλύπτει τα πιο χαρακτηριστικά χρώματα της παλέτας του μεγάλου μαέστρου του Φανταστικού.

This entry was posted on Monday 8 August 2011 at Monday, August 08, 2011 and is filed under . You can follow any responses to this entry through the comments feed .

3 comments

Anonymous  

Lathos. To apotropaio Nekronomikon emfanistike gia proti fora sto dihghma tou HPL THE NAMELESS CITY.

9 August 2011 at 06:31

Καταρχήν να προσδιορίσω πως το μεγαλύτερο κομμάτι του παραπάνω κειμένου είναι από το δελτίο τύπου που συνοδεύει το βιβλίο. Όσον αφορά το «λάθος», για πρώτη φορά διαβάζουμε το όνομα Νεκρονομικόν στο Κυνηγόσκυλο (γραμμένο τον Οκτώβριο του 1922). Στο Η Ανώνυμη Πόλη (γραμμένο τον Ιανουάριο του 1921), γίνεται λόγος για τον Τρελό Άραβα αλλά όχι για το Νεκρονομικόν!
Για περισσότερες πληροφορίες, δες τον πρώτο τόμο του έργου μου, Νεκρονομικόν (2008).

9 August 2011 at 09:53
Anonymous  

Το χουν παρατραβηξει στις εκδοσεις Αιολος. Να βγαλεις 2-3 βιβλια το καταλαβαινω, αυτοι το κανουν σε οσο το δυνατον περισσοτερες "δοσεις" για εμπορικους σκοπους και μονο. Ετοιμαζεται και το τελευταιο βιβλιο του Λαβκραφτ btw.

19 September 2011 at 03:22

Post a Comment