Ο Μυστηριώδης Ήχος Bloop: Ήταν η Ανάσα του Κθούλου;  


Ένα από τα πιο γοητευτικά μυστήρια της Μυθολογίας Κθούλου είναι η παράξενη βυθισμένη μητρόπολη της R’lyeh για την οποία ο Λάβκραφτ περιέγραψε με τόση λεπτομέρεια, ώστε μέχρι και σήμερα πολλοί πιστεύουν πως υπάρχει αληθινά. Μάλιστα, ένα περίεργο γεγονός του 1997, προκάλεσε εκ νέου συζητήσεις για το αν είναι ή όχι αληθινός ο Μέγας Κθούλου.
Αναφέρομαι φυσικά στο περίφημο Bloop, ένα μυστηριώδη ήχο που ηχογραφήθηκε στον βυθό του Νότιου Ειρηνικού, σχεδόν 500 μίλια από το σημείο όπου υποτίθεται πως βρίσκεται η R’lyeh (50°Ν. 100°Δ.).


Ήταν την δεκαετία του 1960, όταν το Αμερικάνικο Ναυτικό τοποθέτησε ένα πλέγμα από υποθαλάσσια μικρόφωνα σε διάφορα σημεία του ωκεανού με σκοπό την παρακολούθηση των Σοβιετικών υποβρυχίων.
Το πρόγραμμα ονομάστηκε SOSUS (Sound Surveillance System) και με την λήξη του Ψυχρού Πολέμου, πέρασε το 1996 στον έλεγχο του ΝΟΑΑ (U.S. National Oceanic and Atmospheric Administration).
Το καλοκαίρι του 1997 όμως, το σύστημα κατέγραψε ορισμένους επαναλαμβανόμενους υποθαλάσσιους «γδούπους» που η ένταση και η συχνότητα τους (κυμαίνετε ανάμεσα στα 10 και τα 45 Hz) δεν ταίριαζε με κανένα ήχο που παράγουν τα ζώα του βυθού, ούτε φυσικά τα υποβρύχια!
Η αρχική εκτίμηση των επιστημόνων του προγράμματος (Dr. Christopher Fox) ήταν πως πρόκειται ίσως για τον ήχο που κάνουν τα παγόβουνα όταν αποκολλούνται ξαφνικά. Όμως αυτό δεν εξηγούσε γιατί ο ήχος ακούστηκε εκείνη την χρονιά και όχι νωρίτερα ή και μετά.
Κάπως έτσι, η είδηση έκανε τον γύρω του κόσμου, και πολλοί ερευνητές του παράξενου (και μη) έσπευσαν να υποστηρίξουν πως το Bloop είναι η απόδειξη για την ύπαρξη των γιγάντιων χελιών Abaia που οι κάτοικοι της Νέας Γουινέας ισχυρίζονται πως ταξιδεύουν στο βυθό, ενώ κάποιοι πιο τολμηροί δήλωσαν πως είναι ο ήχος της αναδυόμενης R’lyeh, αν όχι ο αέρας από τα πνευμόνια του ίδιου του Κθούλου! Υπάρχει άραγε κάποια βάση σ’ αυτή την υπόθεση; Διότι είναι πραγματικά δύσκολο να την πιστέψουμε.
Θεωρώ πως είναι απολύτως ασφαλές αν πούμε πως ο ήχος δεν προήλθε από τον Μεγάλο Παλαιό της R’lyeh, αφού είναι γέννημα της φαντασίας του Λάβκραφτ. Αυτό δεν σημαίνει όμως πως δεν μπορεί να προκλήθηκε από κάποιο υπαρκτό γιγάντιο έμβιο ον – ή κάποιο άλλο μεμονωμένο γεωλογικό περιστατικό.
Σύμφωνα πάντως με τον Phil Lobel, θαλάσσιο βιολόγο του Πανεπιστημίου της Βοστόνης, η πιθανότητα το Bloop να δημιουργήθηκε από ένα άγνωστο ακόμη είδος ζωής είναι εξαιρετικά μεγάλη, αν και είναι αμφίβολο να το προξένησε κάποιο γιγάντιο είδος καλαμαριού διότι η ανατομία τους δεν επιτρέπει την δημιουργία τέτοιων ήχων.
Ότι και αν ήταν λοιπόν, το μυστήριο παραμένει… αν και πρέπει να σημειώσω πως το ΝΟΑΑ μέχρι σήμερα έχει συλλάβει πολλούς ακόμη ήχους που έχουν εξίσου ανεξακρίβωτη πηγή. Ήχοι όπως το Julia, το Train, το Slowdown, το Whistle, και το Upsweep.
Μάλλον είναι πολλά ακόμη αυτά που δεν γνωρίζουμε ότι συμβαίνουν στο βυθό των ωκεανών μας…

Όσοι ενδιαφέρονται να παρακολουθούν τις εξελίξεις πάνω στο φαινόμενο Bloop, μπορούν να επισκεφτούν την εν λόγω εξειδικευμένη ιστοσελίδα.
Όσοι θέλετε να διαβάσετε μια αξιέπαινη σύγκριση του μυστηριώδους ήχου με άλλα περίεργα ηχητικά ντοκουμέντα, δείτε εδώ.
Αν σας ενδιαφέρει το θέμα των παράξενων ήχων, πατήστε εδώ.

This entry was posted on Friday 6 August 2010 at Friday, August 06, 2010 and is filed under . You can follow any responses to this entry through the comments feed .

9 comments

Έχω διαβάσει αυτό το περιστατικό με το bloop σε κάποιο περιοδικό μου φαίνεται.. Αυτά όμως που λέτε σχετικά με το δημιούργημα το Λαβκραφτ και ο τρόπος που τα εκφράζετε δημιουργεί την εντύπωση οτι σαν να αφήνετε ένα παραθυράκι, οτι ίσως και να είναι αληθεια τελικά και όχι απλά ένα παραμύθι ενός ταλαντούχου συγγραφέα...

Δεν σας φαίνεται λίγο παρακινδυνευμένο αυτό? Αν πάρουμε μια μαρίδα π.χ και τη τοποθετήσουμε σε βάθος 500 μέτρων κάτα απο την επιφάνεια της θάλασσας τότε η μαρίδα θα σκάσει αφού δεν έχει τον απαιτούμενο όγκο για να αντέξει τέτοια πίεση. Όσο λοιπόν κατεβαίνουμε σε βάθος τόσο μεγαλώνει και το μέγεθος των ψαριών για να αντέχουν την πίεση του μεγάλου βάθους. Φανταστείτε τώρα οτι το πλάσμα ας πούμε που κάνει αυτούς τους θορύβους ζει στον Νότιο Ειρηνικό που το βάθος φτάνει τα 10,9 χιλιόμετρα.. Τί μέγεθος πιστεύετε οτι θα πρέπει να έχει ένα "ψάρι" για να αντέξει αυτή την τεράστια πίεση του μεγάλου βάθους? Δεν είμαι σίγουρος αν θέλω να το φανταστώ καν...

Όπως και να έχει είναι αρκετά ελκυστικό να περιπλέκουμε τη μυθολογία με πραγματικά δεδομένα όπως έκανε και ο Λαβκραφτ όμως μην ξεχνάμε οτι μπορεί να υπάρχει και μια φυσική εξήγηση που ακόμα να μην έχουν ανακαλύψει οι υδροβιολόγοι.. Ίσως ένα νέο είδος ή κάποιο ξεχασμένο είδος. Θυμηθείτε τους παλιούς χάρτες των εξερευνητών του 1300 μχ πόσες αναπαραστάσεις με θαλάσσια τέρατα είχαν, κάτι το οποίο φαίνεται λογικό αφού ταξίδευαν σε ωκαιανούς που οι θάλασσες έχουν μεγάλα βάθη και τα πλάσματα εκει μπορούν να ανεβαίνουν και στον αφρό..

Βέβαια αν αναλογιστούμε οτι στον Ειρηνικό κάποιες χώρες όπως Γαλλία και ίσως Αμερική έκαναν πυρινικές δοκιμές τότε το σενάριο της ταινίας Godzilla δεν φαντάζει και τόσο εξωπραγματικό...

Όπως και να έχει έχετε φτιάξει ένα πολύ καλό blog.!

8 August 2010 at 14:23

Ευχαριστώ πολύ chris, όμως πουθενά δεν υποστηρίζω πως αν υπάρχει κάποιο μεγάλο κήτος στον βυθό του ωκεανού, ότι αυτό μπορεί να σχετίζεται με την Μυθολογία Κθούλου.
Προσωπικά, τείνω περισσότερο στην ερμηνεία πως ήταν κάποιο μεμονωμένο γεωλογικό φαινόμενο όπως απελευθέρωση μεθανίου ή κάτι ανάλογο που ένας φίλος ωκεανογράφος θα μπορούσε να εξηγήσει καλύτερα με την εξειδικευμένη του γνώση. Παρ’ όλα αυτά, αφήνω ανοιχτό το περιθώριο να προκλήθηκε από έναν εντελώς άγνωστο σε εμάς πλάσμα… είναι τόσα πολλά που δεν ξέρουμε για τον βυθό των ωκεανών. Πρόκειται για ένα πραγματικό παρθένο έδαφος για τον άνθρωπο!

10 August 2010 at 08:50

σχόλιο από Facebook

Vasilis Scheidt
Τελικά, δεν άντεξες. Υπέκυψες κι εσυ στην αμφισβητιούμενη φύση του Bloop.

12 August 2010 at 20:09

Μπορώ να αποδεχτώ την κρυπτοζωολογική ερμηνεία, αλλά όχι την Κθουλική!
Το κομμάτι που ανέβασα πάντως είναι ένα μικρό απόσπασμα από το βιβλίο που γράφω, κεφ 2…

12 August 2010 at 20:09

σχόλιο από Facebook

Vasilis Scheidt
Περισσότερο με γοητεύει η κρυπτοζωολογική, γιατί μεγαλύτερη πιθανότητα έχουν να επαληθευτούν οι προσδοκίες μου. Όμως, δεν γίνεται να αγνοήσει κάποιος και την δύναμη του mythos που περιβάλλει αυτό το μυστήριο. Και επιμένω, αν ανακαλυφθεί κάποιο τεράστιο κήτος, πρέπει να ονομασθεί Cthulhu, τιμής ένεκεν...

12 August 2010 at 20:09

σχόλιο από Facebook

Andreas Soukeras
Δεδομενο ειναι,το οτι οι ωκεανοι σ'ενα πολυ μεγαλο ποσοστο παραμενουν ανεξερευνητοι.Σαφωs και υπαρχουν ειδη ζωηs στα βαθη των ωκεανων,τα οποια ακομα δεν εχουμε "συναντησει".

12 August 2010 at 20:10

ειναι τυχαιο ομως που ο ιδιος ο Λαβκραφτ ειχε δωσει τις ιδιες συντεταγμενες??? τουλαχιστον αυτο εχω διαβασει στο παρελθον...

8 September 2011 at 19:47

Δεν είναι όμως το ίδιο σημείο! Η R'lyeh με το σημείο όπου ακούστηκε ο μυστηριώδης ήχος, απέχουν 500 μίλια... Πάντως, στο βιβλίο μου Νεκρονομικόν: Το Μονοπάτι του Μαύρου Θεού (2011) δίνω περισσότερα στοιχεία για τους λόγους που ώθησαν τον Λάβκραφτ να αναφέρει εκείνο το σημείο, οπότε σε παραπέμπω εκεί...

9 September 2011 at 08:15
Anonymous  

Καλησπέρα σας!Να προσθέσω κάτι μόνο...Δεν είναι απίθανο να προέρχεται ο μυστηριώδης αυτός ήχος από ένα άγνωστο, πολύ μεγαλύτερου μεγέθους από φάλαινα ή αλλα κήτη, πλάσμα, αλλά πολλοί διατυπώνουν το ενδεχόμενο να προέρχεται κι από ένα πλάσμα (άγνωστο ή όχι)με καλύτερη δυνατότητα και δεξιοτεχνία παραγωγής τέτοιων ήχων, όχι απαραίτητα μεγαλύτερο σε μέγεθος από τα είδη που γνωρίζουμε σήμερα!Ο Ειρηνικός ωκεανός, τέλος, είναι μια τεράστια ανεξερεύνητη ως επί το πλείστον περιοχή.Μόνο το 2% της συνολικής του έκτασης έκτασης έχει εξερευνηθεί.Οπότε, σ' αυτό τον πλανήτη όλα να τα περιμένουμε!

21 July 2012 at 03:06

Post a Comment