Μια Συλλογή για το Έρπων Χάος  


The Nyarlathotep Cycle
Συλλογικό
Εκδ: Chaosium
Σελ: 243


Ο επιμελητής του συγκεκριμένου βιβλίου είναι ο γνωστός θεολόγος και κύριος υπεύθυνος του περιοδικού Crypt of Cthulhu, Robert M. Price.
Η συνδρομή του δε στο εν λόγω έργο είναι εξαιρετικά σημαντική καθότι –όπως έκανε παλαιότερα ο δικός μας Γιώργος Μπαλάνος στα βιβλία της Ωρόρα– εμπλούτισε την συλλογή με μια ιδιαίτερα διαφωτιστική εισαγωγή αλλά και σχόλια αναφορικά με την θεολογία του Νυαρλαθοτέπ!
Ουσιαστικά το The Nyarlathotep Cycle (αρχική έκδοση 1997, 2006) είναι ένα από τους συλλεκτικούς τόμους της Chaosium με ποιήματα, διηγήματα και short stories από διάφορους συγγραφείς (όπως ο Λάβκραφτ, ο Ντάνσανι, ο Μπλοχ κ.α.) που όλα όμως έχουν ως κύριο πρωταγωνιστή το Έρπων Χάος, Νυαρλαθοτέπ.
Αναμφίβολά πάντως, αυτό που ξεχωρίζει από την όλη σύνθεση, είναι η εισαγωγή του Price ο οποίος πραγματοποιεί μια διεισδυτική ανάλυση της μυθογραφίας του Νυαρλαθοτέπ μέσα στους κύκλους του mythos, συγκρίνοντας τον παράλληλα με την ινδουιστική και την ευρύτερη ασιατική φιλοσοφία, καταλήγοντας πως ο αγγελιοφόρος του Αζαθώθ, δεν διαφέρει από τον ταντρικό Siva του Bhagavad Gita αφού τα πολλαπλά του πρόσωπα είναι πανομοιότυπα με την έννοια των ενσαρκώσεων του ινδού θεού!
Ασφαλώς, οι σελίδες αυτές κουράζουν τον αναγνώστη που ψάχνει να βρει ένα λογοτεχνικό καταφύγιο στο λαβκραφτικό σύμπαν, σίγουρα όμως, αποτελεί θησαυρός για τον μελετητή που επιδιώκει να ξεκλειδώσει τα εσωτερικά μυστικά του ρεύματος του Νεκρονομικόν…


This entry was posted on Tuesday 28 July 2009 at Tuesday, July 28, 2009 and is filed under . You can follow any responses to this entry through the comments feed .

0 comments

Post a Comment