Το Αληθινό Κάλεσμα του Κθούλου  


το αληθινό
ΚΑΛΕΣΜΑ του ΚΘΟΥΛΟΥ

Μεταμορφωτική Ονειρομαγεία
Σύμφωνα με τις Απαγορευμένες Γνώσεις
του Νεκρονομικόν

Τα όνειρα παίζουν πρωτεύοντα ρόλο στη Μυθολογία Κθούλου. Είναι το πεδίο μέσω του οποίου ο άνθρωπος μπορεί να έρθει σε επαφή με τις αρχαίες δυνάμεις που εκδιώχθηκαν από το χρόνο και τις ενέργειες των Πρεσβυτέρων Θεών.
Ο πατέρας της Μυθολογίας Κθούλου Χ. Φ. Λάβκραφτ θα αντλήσει μεγάλο κομμάτι των ιστοριών του από τα όνειρα και τους εφιάλτες του, συνθέτοντας ιστορίες, όπως το περίφημο Κάλεσμα του Κθούλου.
Και ενώ η Μυθολογία αυτή είναι παράγωγο της φαντασίας μιας ομάδας ανθρώπων του περασμένου αιώνα, οι βασικές τις ιδέες ενέπνευσαν μια σειρά από αληθινούς μύστες του αποκρυφισμού να αναζητήσουν κοινά σημεία μεταξύ της ονειρικής φαντασίας και της παραδοσιακής μαγικής κοσμολογίας.
Κάπως έτσι, τάγματα και μαγικές ομάδες συνέθεσαν με τη σειρά τους τυπικά και τελετουργίες που είχαν σκοπό την αληθινή επίκληση των Μεγάλων Παλαιών και το χειρισμό των δυνάμεών τους. Βασικό εργαλείο αυτών των μεθόδων είναι φυσικά τα όνειρα.
Στο βιβλίο μου Νεκρονομικόν (2008), έχω γράψει πολλά για το πώς οι μαγικές σχολές της Αριστερής Ατραπού έχουν υιοθετήσει και χειριστεί τη Μυθολογία Κθούλου. Επίσης, στο βιβλίο του Γιώργου Μπαλάνου, Η Σκιά του Κθούλου (1998) θα βρείτε ορισμένα επιπλέον στοιχεία για την τέχνη του ονειρέματος, στα πλαίσια πάντα του mythos.
Πέρα από αυτά, υπάρχουν ακόμη πολλά που πρέπει να ειπωθούν, νέες άγνωστες διαστάσεις που μπορούν να αποκαλυφτούν στον αναζητητή των μυστηρίων του αληθινού Νεκρονομικόν. Και εδώ, αναφέρομαι στο πραγματικό έργο, διότι αν ο Μαύρος Τόμος υπάρχει κάπου, τότε σίγουρα βρίσκεται στα όνειρά μας…


Το Ρεύμα του Νεκρονομικόν
Αρκετοί από εσάς θα έχετε προσέξει ίσως ότι αναφέρομαι συχνά στον όρο Ρεύμα του Νεκρονομικόν. Δεν πρόκειται για θρησκεία, αλλά για μια γενικότερη τάση που περιπλέκει μαγικές θεωρήσεις μαζί με αντικειμενικά συμβάντα.
Στο Ρεύμα, υπάγονται όλες εκείνες οι προσπάθειες των μάγων από την Αμερική και την Ευρώπη που εργάζονται σήμερα πάνω στον πρακτικό Λαβκραφτισμό, όπως και εντάσσονται μια σειρά από παράδοξα φαινόμενα, όπως είναι η ονειρομαγεία. Γιατί όμως κάποιος να θέλει να χρησιμοποιήσει τα όνειρά του για να μιλήσει με τους Μεγάλους Παλαιούς; Άλλωστε, δεν είναι αυτοί απόκοσμες, δαιμονικές υπάρξεις;
Αφήστε στην άκρη για λίγο την κλασσική διπολική αντίληψη των κλασσικών γριμορίων. Σύμφωνα με τη μεταφυσική σκέψη του Ρεύματος, δια μέσω της μαγείας (και στη συγκεκριμένη περίπτωση των ονείρων), μπορεί κάποιος να αφουγκραστεί τις λανθάνουσες δυνάμεις που κρύβει μέσα του. Να τις αφυπνίσει και στη συνέχεια να τις χρησιμοποιήσει, έτσι ώστε να επιτελέσει αλλαγές στον ίδιο και το περιβάλλον του, σύμφωνα με τη Θέλησή του.
Ο μάγος του Ρεύματος είναι ακροατής, και οι Μεγάλοι Παλαιοί, αφανείς αλλά πυρηνικές δυνάμεις της ψυχής μας που κατοικούν λησμονημένες (γι’ αυτό είναι τερατόμορφες και μαύρες, διότι κανείς δεν γνωρίζει την αληθινή τους «όψη») στην άβυσσο του συλλογικού ασυνειδήτου.
Πουθενά επομένως σ’ αυτόν τον κόσμο –ή σε κάποιον άλλον– δεν υπάρχει μια πλοκαμοειδή οντότητα που να ακούει στο όνομα Κθούλου. Όμως, οι χαρακτηρισμοί που έχει δεχθεί από συγγραφείς και μάγους ανταποκρίνονται σε απτά στοιχεία της ανθρώπινης ψυχολογίας μας.
Το να φανταστούμε βέβαια πως η θεολογία του mythos μπορεί να χαρτογραφήσει πλήρως το τι είναι και πλως λειτουργεί ο άνθρωπος, είναι λάθος! Προσφέρει όμως χρήσιμες απαντήσεις για τα όχι και τόσο φωτεινά δώματα της ψυχής…

Αυτός που Κοιμάται στα Βαθιά
Δεν θέλω όμως να σας προβληματίσω περισσότερο εδώ με περίεργους όρους και φιλοσοφικά ζητήματα. Όσοι αναζητάτε να ανακαλύψετε τις συνδέσεις ανάμεσα στο σύμβολο Κθούλου και τη μαγική κοσμολογία, μελετήστε την επίκληση του 27ου Αιθέρα από τον Άλιστερ Κρόουλυ… και αυτό είναι απλά μονάχα ένα παράδειγμα!
Λέγεται λοιπόν πως ο αρχαίος ιερέας των Παλαιών, ο Μέγας Κθούλου, κοιμάται και ονειρεύεται στην καταποντισμένη R’lyeh. Η πόλη αυτή δεν βρίσκεται στους χάρτες των ανθρώπων, παρά είναι μια εναλλακτική κατάσταση συνειδητότητας. Μια Ατλαντίδα του μυαλού, η ουτοπική Μαύρη Χριστιανούπολη του ασυνειδήτου.
Αν θέλετε λοιπόν να κατευθύνετε εκεί την προσοχή σας, να βυθιστείτε στα ωκεάνια κύματα και να συντονιστείτε με το Κάλεσμα, τότε μπορείτε να ακολουθήσετε το παρακάτω απλό τυπικό.
Η διαδικασία έχει σκοπό να ετοιμάσει το πνεύμα σας στο να έρθει σε επαφή με την απωθημένη ενέργεια, που προσωποποιείται στη φιγούρα του οδηγού Φύλακα του Ύπνου – αυτό που στο mythos αποκαλούμε Άρχοντα Κθούλου.
Προσέξτε όμως, διότι η αποκάλυψή του μπορεί να θρυμματίσει την ψυχοδομή ενός ευαίσθητου ατόμου. Βλέπετε, η επαφή με τον Κθούλου ισοδυναμεί με την ενεργοποίηση ενός σβησμένου ηφαιστείου!
Αν λοιπόν δεν νιώθετε σθεναροί στο πνεύμα, ξεχάστε το σύστημα που ακολουθεί, και αποστρέψτε το βλέμμα σας από το Ρεύμα. Η σοφία του Νεκρονομικόν αφορά μονάχα αυτούς που έχουν πραγματικά το θάρρος να κατέβουν τη μεγάλη σπειροειδή σκάλα που οδηγεί στα έγκατα του ασυνειδήτου…

Συντονισμός στο Κάλεσμα
Το Κάλεσμα των Μεγάλων Παλαιών είναι μια ωραιοποιημένη έκφραση, γι’ αυτό που η ψυχανάλυση γνωρίζει πως συμβαίνει σε κάθε άνθρωπο, κάθε φορά που πέφτει σε ύπνο. Τις στιγμές εκείνες, όταν τα φίλτρα του συνειδητού αποσύρουν την προσοχή τους από το εξωτερικό περιβάλλον, μια λεγεώνα από ερεθίσματα και πληροφορίες έρπονται από τον μακρινό Άδη της ψυχής.
Κάποιοι δίνουν σημασία σ’ αυτούς του ψιθύρους. Κάποιοι όχι! Το τυπικό που ακολουθεί έχει σκοπό να σας δείξει τον τρόπο να στρέψετε όλο σας το είναι μέσα, για να εντοπίσετε και να ενεργοποιήσετε τη φυλακισμένη σας δύναμη.
Η διαδικασία διαφέρει λίγο γι’ αυτούς που έχουν μυηθεί στους ενεργούς κύκλους του Ρεύματος, έχει όμως ως εξής: τουλάχιστον μια ώρα προτού κοιμηθείτε, κάντε ένα χαλαρωτικό μπάνιο με λεβάντα και στη συνέχεια διαλογιστείτε, μέχρι ωσότου ο νους σας καθαρίσει από όλες τις έγνοιες της ημέρας.
Έπειτα διαβάστε κάποιο απόσπασμα από το διήγημα Το Κάλεσμα του Κθούλου. Θα σας πρότεινα ολόκληρο το πρώτο κεφάλαιο. Στη συνέχεια, καθίστε μπροστά σ’ ένα αναμμένο κερί, και κρατώντας στα χέρια τη σφραγίδα του Κθούλου (υπάρχει στο εξώφυλλο του βιβλίου μου, αν και μπορείτε να το σχεδιάσετε μόνοι σας χρησιμοποιώντας τη μέθοδο του Spare) υμνήστε με χαμηλή φωνή την πρόταση: «Φ’νγκλούι μγκλ’ναφχ Κθούλου Ρ’λυέ γ’γκάχ’ναγκλ φταγκν».
Επαναλάβετε, έως ότου αρχίσετε να νιώθετε κουρασμένοι. Τότε κλείστε τον ύμνο προφέροντας το χαιρετισμό «Ία Κθούλου!» και ξαπλώστε μπροστά στο αναμμένο κερί και τη σφραγίδα. Βάλτε στο μέτωπό σας (στο σημείο που αντιστοιχεί το τσάκρα Ajna) μια πέτρα αμέθυστου ή ένα βότσαλο.
Κλείστε τα μάτια σας και οραματιστείτε πως κολυμπάτε στη μέση του ωκεανού ενώ μπροστά σας ανυψώνονται από το βυθό οι πύργοι της βυθισμένης πόλης με τη μη ευκλείδεια γεωμετρία. Και ενώ η R’lyeh ορθώνεται μπροστά σας, προφέρετε με τη σκέψη σας το κάλεσμα «Όλαλαμ Ίμαλ Τούτουλου». Αφεθείτε στη ρυθμική επανάληψη και… κοιμηθείτε.
Όταν ξυπνήσετε, σημειώστε αμέσως το όνειρο που είδατε. Αυτό που συνέβη είναι σαν την αφύπνιση της Kundalini-shakti. Τα διαιρημένα μέρη του εαυτού ξεκίνησαν να γεφυρώνονται ξανά και, όπως η δυναμική ενέργεια ανέρχεται προς την Sahasrara –που είναι η ανάμνηση του πραγματικού και η διαυγής αναγνώριση του αληθινού κόσμου– έτσι και η συνείδησή σας βούτηξε, για να επανενωθεί σταδιακά με το μυστικό πυρήνα της ψυχής. Ο Κθούλου είναι ο σύμμαχός μας στο ονειροπεδίο. Ο ύστατος Φύλακας του Ύπνου. Αν συντονιστείτε με το κάλεσμά του, μεταμορφώνετε τη ζωή σας σε μια νέα οντότητα.

This entry was posted on Thursday 27 May 2010 at Thursday, May 27, 2010 and is filed under . You can follow any responses to this entry through the comments feed .

4 comments

Σχόλιο από Facebook

Vicky Christopoulou
κ. Ιωαννίδη, ζητώ προκαταβολικά συγγνώμη σε περίπτωση που σας ενοχλώ και για το θάρρος αλλά πραγματικά θα ήθελα να μου λύσετε μια απορία. Πριν όχι και τόσο καιρό με αφορμή ένα post του κοινού μας φίλου Ίωνα Μάγγου έκανα μια μικρή έρευνα για τον Κθούλου και έτσι έφτασα σε εσάς και ως ειδικό επί του θέματος και σας έκανα αίτημα φιλίας. Από τα όχι και τόσα που διάβασα καταλάβα οτι ο Κθούλου ήταν γίγαντας ο οποίος έχασε κάποια μάχη και εξορίστηκε σε βαθύ ύπνο. Το θέμα μου είναι ότι υποτίθεται οτι είναι ένα τρομερό πλάσμα το οποίο φοβόμαστε μήπως ξυπνήσει. Ο Ίωνας πιστεύει ότι έχει ξυπνήσει και μάλιστα ποστάρισε και ένα ηχητικό κομμάτι από το ωκεανογραφικό ινστιτούτο. Διαβάζοντας το σημερινό σας post για το αληθινό κάλεσμα του Κθούλου μπερδεύτηκα. Πρόκειται για σκοτεινό ή φωτεινό πλάσμα? Είναι με το μέρος της ανθρωπότητας ή με κάποιο μέρος αυτής? Ή τίποτα από τα δύο? Και επιπλέον αδυνατώ να καταλάβω τον συμβολισμό της φωτογραφίας σας. Ελπίζω να μην έγινα αδιάκριτη. Αν μπορούσατε να με κατατοπίσετε όσον αφορά τον Κθούλου τουλάχιστον θα το εκτιμούσα πάρα πολύ. Δεν πάει πολύς καιρός που άρχισα να ψάχνω και βρίσκω ένα χάος από πληροφορίες και δεν ξέρω που ξεκινάει ο μύθος και που η πραγματικότητα
Ευχαριστώ

28 May 2010 at 13:07

Καμία ενόχληση, άλλωστε το ερώτημα σου είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον και εύλογο, αν αναλογιστεί κανείς τα όσα διαφορετικά έχουν ειπωθεί μέχρι σήμερα.
Το θέμα είναι αρκετά μεγάλο γι’ αυτό και έχουν γραφτεί πολλά σχετικά βιβλία –όπως και το δικό μου– όμως συνοπτικά μπορώ να σου πω πως, όχι ο Κθούλου δεν υπάρχει. Είναι ένα γέννημα της φαντασίας του Λάβκραφτ, μονάχα που η κλασσική του παιδεία ήταν τέτοια ώστε o Κθούλου του αντιστοιχεί με γνώριμες μυθολογικές φιγούρες, όπως οι Τιτάνες της αρχαίας Ελλάδα, ο εκπεσών Εωσφόρος του Δάντη κ.ο.κ. Ο Λάβκραφτ εμπνεύστηκε από όλους αυτούς ένα φανταστικό πλάσμα, και όπως έλεγε και ο ίδιος, είναι κρίμα και ανοησία να πιστεύουν οι άνθρωποι πως ένα τέτοιο πλάσμα υπάρχει κυριολεκτικά στον πλανήτη μας.
Πρόσεξε τώρα: ο παράξενος εκείνος ήχος (the bloop) ναι μεν είναι ένα πολύ ενδιαφέρον μυστήριο, αλλά δύσκολα μπορεί να συσχετιστεί κυριολεκτικά με τον Μέγα Κθούλου διότι πολύ απλά, όπως σου είπα πριν, δεν υπήρξε ποτέ. Απλά η συσχέτιση αυτή είναι μια γοητευτική θεωρία που την επαναλαμβάνουν πολλοί… περισσότερα για το θέμα όμως, μπορείς να βρεις εδώ: http://en.wikipedia.org/wiki/Bloop
Όσον αφορά τώρα για το αν ο Κθούλου είναι καλός ή κακός. Σύμφωνα με τον Λάβκραφτ, είναι αδιάφορος για την ανθρωπότητα. Είμαι όμως μια ανώτερη ύπαρξη για την οποία είμαστε απλά εργαλεία… οπότε, ναι είναι «κακός».
Στην μαγεία όμως, δηλαδή σύμφωνα με διάφορα εσωτερικά τάγματα και αδελφότητες που εργάζονται αυτή την στιγμή με την Μυθολογία Κθούλου, δεν αντιμετωπίζουν/ερμηνεύουν τον Κθούλου ως ένα δαίμονα με την χριστιανική έννοια. Ξανά εδώ υπάρχουν πολλές απόψεις, αλλά η δική μου η γνώμη είναι πως η εικόνα του Κθούλου, η φιγούρα του μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν focus point μαγικών εργασιών που σχετίζονται με τον ύπνο και το ασυνείδητο. Υπό αυτή την έννοια, ο Κθούλου και όλες οι υπόλοιπες μορφές της Μυθολογίας του Λάβκραφτ είναι αρχετυπικές έννοιες που εκφράζουν κάτι, στην συγκεκριμένη περίπτωση, τα μυστήρια του ύπνου. Αν λοιπόν ένας μάγος θέλει να εμβαθύνει στον τομέα αυτό, και για χ λόγους δεν νιώθει άνετε με την ιουδαϊκή μυθολογία, την ελληνική, την βαβυλωνιακή, την αιγυπτιακή ή και εγώ δεν ξέρω τι… αλλά νιώθει να συντονίζεται καλύτερα με τις μορφές της Μυθολογίας Κθούλου, τότε χρησιμοποιεί αυτό το mythos για να εξερευνήσει τις άγνωστες δυνάμεις που κρύβει μέσα του.
Ελπίζω όλα αυτά να σου ξεδιάλυναν κάπως τα ερωτήματα σου…

28 May 2010 at 13:07

κ.Ιωαννίδη έχω μπερδευτεί,αν δεν υπάρχει ο κθούλου τότε τι λέτε στο νεκρονομικον το βιβλίο της απαγορευμένης μαγείας και στο νεκρονομικον το μονοπάτι του μαύρου
θεού? γιατί έχω σκοπό να τα αγοράσω

18 May 2013 at 03:03

Πιστεύω πως το κείμενο αυτό θα απαντήσει στο ερώτημα σου - http://www.apophenia.gr/2877/introduction-to-the-real-magic-of-the-necronomicon/

18 May 2013 at 03:05

Post a Comment