Πέθανε ο Kenneth Grant  


Ανακοινώθηκε σήμερα πως στις 15 Ιανουαρίου 2011, έφυγε από κοντά μας ένας από τους μεγαλύτερους συγγραφής της σύγχρονης μαγικής σκηνής, ο Kenneth Grant.
Ο Grant γεννήθηκε το 1924 και από πολύ νωρίς ενδιαφέρθηκε για τον αποκρυφισμό. Το 1944 γνώρισε τον Άλιστερ Κρόουλυ, κοντά στον οποίο μαθήτευσε, ενώ αργότερα συνεργάστηκε στενά με τον καλλιτέχνη και μάγο Austin Osman Spare.
Το 1952 ιδρύει τη Στοά της Νέας Ίσιδας, ενώ ένα χρόνο αργότερα διώχνεται από το Ο.Τ.Ο γιατί υποστήριζε, εκτός των άλλων, πως είχε έρθει σε επαφή με το Ρεύμα του Σετ. Κάπως έτσι, ιδρύθηκε το Τυφώνιο Τάγμα, που για αρκετά χρόνια βρισκόταν σε αντιπαλότητα με το Ο.Τ.Ο. σε θέματα διαδοχής.
Μέχρι σήμερα, παραμένει ένας από τους πιο σημαντικούς αναλυτές του έργου του Κρόουλυ, ενώ συνάμα οι θεωρίες του προκαλούν, λόγω της πολυπλοκότητας και της εκκεντρικότητάς τους!
Από πολλούς, θεωρείται απλά αιρετικός του Θελήματος, ενώ κάποιοι άλλοι υποστηρίζουν πως αποτελεί μια γόνιμη αλλά παράλληλη εξέλιξή του.
Το συγγραφικό του έργο είναι μεγάλο και αποτελείται από τρεις τριλογίες ανάλυσης της Τυφώνιας Παράδοσης, και αρκετά αλληγορικά μυθιστορήματα.

Όσοι ενδιαφέρονται να μάθουν περισσότερα για την ζωή και το έργο του Grant, όπως και για την άκρως σημαντική επίδραση του στην Μυθομαγεία Κθούλου, μπορούν να ανατρέψουν στην μελέτη μου Νεκρονομικόν (2008) και Νεκρονομικόν: Το Μονοπάτι του Μαύρου (2011).

Πρέπει να ομολογήσω πως η είδηση με έχει συγκινήσει βαθύτατα, γι' αυτό και αφιερώνω ένα απόσπασμα από τον Ύμνο στον Πάνα, που έγραψε ο Κρόουλυ, και διαβάστηκε στην δική του κηδεία το 1947. Kenneth, σ' ευχαριστούμε για όσα μας πρόσφερες, θα αποτελείς για πάντα ένας ζωντανός πυρσός έμπνευσης...

Do as thou wilt, as a great god can,
O Pan ! Io Pan !
Io pan ! Io Pan Pan ! Iam awake
In the grip of the snake.
The eagle slashes with beak and claw;
The gods withdraw:
The great beasts come, Io Pan ! I am borne
To death on the horn
Of the Unicorn.
I am Pan ! Io Pan ! Io Pan Pan ! Pan !
I am thy mate, I am thy man,
Goat of thy flock, I am gold, I am god,
Flesh to thy bone, flower to thy rod.
With hoofs of steel I race on the rocks
Through solstice stubborn to equinox.
And I rave; and I rape and I rip and I rend
Everlasting, world without end.
Mannikin, maiden, maenad, man,
In the might of Pan.
Io Pan ! Io Pan Pan ! Pan ! Io Pan !

This entry was posted on Wednesday 2 February 2011 at Wednesday, February 02, 2011 and is filed under . You can follow any responses to this entry through the comments feed .

0 comments

Post a Comment