Thursday, 9 June 2011

Που Οδηγούν οι Πύλες του Νεκρονομικόν; Σημειώσεις από την Ομιλία...


Και μετά την ολοκλήρωση δυο πετυχημένων παρουσιάσεων του νέου μου βιβλίου Νεκρονομικόν: Το Μονοπάτι του Μαύρου Θεού, σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, μπορώ να αναρτήσω τις σημειώσεις που συνέθεσα για τις ομιλίες μου για τις φίλες και τους φίλους που δεν μπόρεσαν να παραβρεθούν.
Για άλλη μια φορά, σας ευχαριστώ όλες και όλους που με τιμήσατε με την παρουσίαση σας. Εύχομαι το νέο μου πόνημα να διευρύνει τους ορίζοντες των αναζητήσεων σας, και με χαρά θα λάβω τα σχόλια και τις σκέψεις σας γι' αυτό.

Επιτρέψτε μου να σας διηγηθώ μια ιστορία...
Η ιστορία αυτή ξεκινάει το 2004 όταν προσπαθούσα να πείσω κάποιον καλό μου φίλο, να γράψει ένα βιβλίο για την Ιστορία και την Φιλοσοφία του Σατανισμού. Τελικά το βιβλίο αυτό δεν γράφτηκε ποτέ - μετά όμως από μια ιδιαίτερα παράξενη εμπειρία αποφάσισα να γράψω το πρώτο βιβλίο στην Ελλάδα για τους Δαίμονες και την Δαιμονολογία!

Ο λόγος που με ώθησε να ξεκινήσω αυτή την μελέτη ήταν απλός. Ήταν ένα κλασσικό θα έλεγα, υπαρξιακό ερώτημα που όλοι, λίγο ως πολύ πιστεύω το έχουμε κάνει εξίσου:

Υπάρχει κάτι πέρα από τον κόσμο που ζούμε; Υπάρχει κάτι πέρα από τα προβλήματα, τα άγχη και τα πάθη της καθημερινής μας ζωής; Υπάρχει η Άλλη Πλευρά με τα πνεύματα τους αγγέλους και τους δαίμονες της; Και αν ναι, τότε με ποιο τρόπο μπορεί αυτός ο Άλλος Κόσμος να μας επηρεάζει - ή και το αντίθετο, με ποιο τρόπο μπορούμε εμείς να έρθουμε σε επαφή μαζί του;

Εύλογα, θα με ρωτήσετε τώρα, γιατί δεν ασχολήθηκα με ένα θέμα λιγότερο... επικίνδυνο. Ας πούμε τα φαντάσματα. Η αλήθεια είναι πως το έχω κάνει, και αν όλα πάνε καλά, σε μερικά χρόνια θα δημοσιεύσω τα αποτελέσματα και αυτής της μεγάλης μου έρευνας.

Η Δαιμονολογία όμως με κέρδισε περισσότερο διότι έθιγε ένα εξαιρετικά σαγηνευτικό θέμα: το πρόβλημα της Σκιάς.

Από την εποχή των σπουδών μου στην ψυχολογία και στην ψυχανάλυση, αλλά και αργότερα μέσα από την προσωπική μου, όπως και από την κλινική εμπειρία, είδα πως η ανθρώπινη ψυχή κρύβει μια «σκιώδη» πλευρά όπου κυριαρχεί το αντίθετο από αυτό που θεωρούμε πως είμαστε.
Πρόκειται για απωθημένες σκέψεις, ιδέες και συναισθήματα που αν και ξεχασμένα από την συνείδηση μας, αυτά τείνουν να επιστρέφουν με τους πιο παράδοξους και συχνά αφοπλιστικούς τρόπους.

Ήταν μήπως η Σκιά των ανθρώπων, οι Δαίμονες που μας τρομάζουν τις νύχτες;

Θέλοντας λοιπόν να απαντήσω σε όλα τα παραπάνω, προχώρησα στην έρευνα και την συγγραφή του Δαίμονες: Οι Σκοτεινοί Άγγελοι. Ποιο ήταν το συμπέρασμα του βιβλίου;

* Τέσσερις είναι οι πιθανές ερμηνείες *

(1) Ο κόσμος των πνευμάτων υφίσταται έτσι περίπου όπως αποκαλύπτετε από τον Χριστιανισμό, με την γνώριμη κοσμολογία των φιλικών αγγέλων και των εχθρικών έκπτωτων.

(2) Η εικόνα που έχουμε για την Άλλη Πλευρά, είναι παράγωγο δεισιδαιμονίας, ενώ οι δυσεξήγητες εμπειρίες προϊόν παραίσθησης ή ψυχοπαθολογίας.

(3) Οι Δαίμονες και τα πνεύματα του αόρατου κόσμου είναι δυναμικές κατασκευές του μυαλού μας, ψυχοκινητικές προβολές δηλαδή (Σκεπτομορφές), ικανές να προκαλέσουν αισθητή δράση.

(4) Δεν γνωρίζουμε τίποτα για τα όντα αυτά που ναι μεν υπάρχουν αλλά διαφέρουν σε μορφή και ουσία από όλα όσα καταλαβαίνουμε!

Δικαιολογημένα θα με ρωτήσετε τώρα τι από όλα αυτά πιστεύω πως ισχύει. Η απάντηση όμως δεν είναι μια, κοινή για όλες τις περιστάσεις. Αντίθετα, κάθε περιστατικό δαιμονοπληξίας ή και εμφάνισης μπορεί να ερμηνευτεί διαφορετικά.
Σε κάθε περίπτωση όμως -και ίσως εδώ να ευθύνεται η ιδιότητα μου ως ψυχολόγου- δεν γίνεται να μην διακρίνω τον υποκειμενικό παράγοντα. Τι εννοώ μ' αυτό;

Έχετε προσέξει πόσο πολύ διαφέρει η εικονογραφία του δαιμονικού; Γιατί οι εμπειρίες και οι εντυπώσεις μας από την Άλλη Πλευρά δεν είναι πάντα και παντού οι ίδιες; Ποιοι είναι οι παράγοντες εκείνοι που τροποποιούν την σχέση μας με το Άλλο;

Για να απαντήσω στα ερωτήματα αυτά, έπρεπε να ανατρέξω πιο βαθιά στην μαγική φιλολογία. Να συνομιλήσω με ιδιαίτερους ανθρώπους που βίωσαν το διαφορετικό, να επισκεφτώ παράξενες βιβλιοθήκες, να μελετήσω περίεργα βιβλία και να βουτήξω όσο γίνεται περισσότερο, στα θολά νερά του occultism. Και κάπως έτσι, γνώρισα το Νεκρονομικόν...

Δεν υπάρχει άνθρωπος στον χώρο του Εσωτερισμού που να μην έχει ακούσει έστω μια σύντομη αναφορά για το Βιβλίο των Νεκρών Ονομάτων. Η δε φήμη του, ως το απόλυτο βιβλίο μαγείας, το καθιστά το ύστατο απόκτημα κάθε συλλέκτη, όπως και το πολλά υποσχόμενο κλειδί για την αληθινή γνώση των μυστηρίων. Πέρα όμως από όλη αυτή την γοητεία που σαν παχύ πέπλο κάλυπτε το όλο θέμα, το Νεκρονομικόν δεν υπήρξε ποτέ!

Η αποκαρδιωτική αυτή αλήθεια την οποία με τόσο αξιόπιστο τρόπο απέδειξαν με την εργασία τους The Necronomicon Files ο John Wisdom Gonce και ο καλός φίλος Daniel Harms, σίγουρα ελαχιστοποίησε το ενδιαφέρον μου.

Εκείνη ακριβώς την περίοδο όμως, έφτασαν στα χέρια μου οι μυστικές διδασκαλίες ενός αμερικάνικου τάγματος, που στους υψηλόβαθμους μύστες της αδελφότητας, έδειχναν τον δρόμο για το επέκεινα, μέσα από την μαγεία των Γωνιών, περίεργες τραπεζόεδρες γεωμετρίες, και άλλα φιλοσοφικά αξιώματα που παρέπεμπαν ουσιαστική στην Μυθολογία Κθούλου.

Και κάπως έτσι, άρχισα να διακρίνω ένα μοτίβο! Πως δηλαδή, ενώ όλες σχεδόν οι διαφορετικές εκδοχές των κίβδηλων Νεκρονομικόν που κυκλοφορούσαν στο εμπόριο, αναφέρονταν στο Πέρασμα σε μια άλλη κατάσταση του Νου (ή σε ένα διαφορετικό πεδίο Ύπαρξης), κανένας δεν αντιμετώπιζε το είδος αυτής της μαγείας πέρα από μια ακόμη «φτηνή» γριμοριακή (σκοτεινή) μαγγανεία!
Αποφάσισα λοιπόν να γράψω τον πρώτο τόμο, το Necronomicon: Μια Έρευνα στην Απαγορευμένη Μαγεία του Λάβκραφτ και το Μεγάλο Μυστήριο των Stargates.

Θυμάμαι ακόμη την ημέρα (ή πιο σωστά την νύχτα) που πήρα την απόφαση να ξεκινήσω. Ήταν λίγες στιγμές μετά τους τίτλους αρχής της ταινίας Η 9 Πύλη, που φορτισμένος από την ατμοσφαιρική μουσική και ενθουσιασμένος από τις ανακαλύψεις που είχαν προηγηθεί, άρχισα σαν μανιακός με και ισχυρό πυρετό δημιουργικότητας, να κρατάω σημειώσεις, να σχεδιάζω τον σκελετό, και να ετοιμάζω τις βιβλιογραφικές μου πηγές για το νέο μου σύγγραμμα. Δύο χρόνια μετά, και το νέο μου βιβλίο ήταν έτοιμο!

Όταν το 2008 κυκλοφόρησε το Necronomicon, δεν ήμουν σίγουρος για την αντίδραση του κόσμου.
Πολύ σύντομα όμως, άρχισε να διαφαίνεται η πολύπλευρη ανταπόκριση...

• Στους κύκλους των φίλων του φανταστικού, αρκετοί έμειναν έκπληκτοι καθώς δεν γνώριζαν καμία άλλη διάσταση της Μυθολογίας Κθούλου πέρα από την κοινή λογοτεχνική.
• Στους κύκλους του αποκρυφισμού, κάποιοι θεώρησαν πως το βιβλίο ήταν εξαιρετικά φωτεινό και ρηχό, ενώ άλλοι, αρκετά σκοτεινό και επικίνδυνα αποκαλυπτικό!
• Στους κύκλους των φίλων της εναλλακτικής αναζήτησης τέλος, αρκετοί απογοητευτήκαν βλέποντας να καταρρέει η ρομαντική εικόνα που είχαν κατασκευάσει επηρεασμένοι από όλα τα τραγελαφικά που έχουν γραφτεί κατά καιρούς.

Πέρα όμως από όλες αυτές τις αντιδράσεις, υπήρξαν και εκείνοι που απλά ενθουσιάστηκαν, είτε γιατί βρήκαν επιτέλους σαφείς απαντήσεις στα υπονοούμενα και τις εικασίες που τόσα χρόνια κάλυπταν το όλο θέμα, είτε γιατί ανακάλυψαν ένα καινούργιο οδοδείκτη πάνω σε μεγάλα ζητήματα του εσωτερισμού.

Ανάμεσα τους, ήταν και ορισμένοι που χρόνια τώρα εργάζονταν σε διάφορες μορφές μαγικής τέχνης, και έψαχναν να βρούνε αν υπάρχει κάτι πραγματικό στις φήμες περί υπερφυσικών δυνάμεων που έκρυβε το περίφημο, απαγορευμένο Βιβλίο των Νεκρών Ονομάτων.

Βλέπετε, μπορεί να μην είναι γνωστό, αλλά είναι γεγονός πως υπάρχουν πάρα πολλές ομάδες στον κόσμο (αλλά και στην Ελλάδα) που εργάζονται -άλλοτε συστηματικά και άλλοτε περιοδικά- με την Μυθολογία Κθούλου, μέσα πάντα από το πρίσμα της πρακτικής μαγείας και της αποκρυφιστικής φιλοσοφίας.

Το ερώτημα λοιπόν για το αν το Νεκρονομικόν, είναι ή όχι αληθινό, δεν έχει αξία! Οι άνθρωποι αυτοί, διέκριναν κάτι το ιδιαίτερο σ' αυτό τον ζωντανό μύθο. Και χρησιμοποίησαν τα αξιώματα και τους όρους του για να πετύχουν την αλλαγή που υπόσχεται η Μαγεία!

Γιατί λοιπόν συνέχισα να ερευνώ το θέμα αυτό αφού λίγο ως πολύ εξήγησα αυτή την πραγματικότητα στον πρώτο τόμο. Ο λόγος έχει να κάνει με το αρχικό ερώτημα που σας έθεσα.

Ενώ λοιπόν στον πρώτο τόμο ασχολούμαι με το ερώτημα αν υπάρχει και τι είναι το Νεκρονομικόν, στον δεύτερο αποφάσισα να ασχοληθώ με το αν υπάρχουν και τι είναι οι Μεγάλοι Παλαιοί του Νεκρονομικόν!

Την απάντηση θα αφήσω να την ανακαλύψετε στις σελίδες του βιβλίου, όμως προσέξτε κάτι σημαντικό: όπως ανέφερα νωρίτερα, θεμέλια θέση στο Νεκρονομικόν έχει η μαγεία των Γωνιών. Το αληθινό ερώτημα τώρα είναι, που οδηγούν οι Γωνίες αυτές. Και κάπου εδώ, η απάντηση έφτασε από μια «σύμπτωση».

Όταν το 1977 κυκλοφόρησε το Νεκρονομικόν του Σίμωνα, ειπώθηκε πως θα δημοσιευόταν σύντομα μια εργασία για τις Πύλες του Νεκρονομικόν. Το βιβλίο αυτό, για διάφορους λόγους δεν κυκλοφόρησε. Εκδόθηκε όμως το 2006, ξανά με την υπογραφή του Σίμωνα. Μονάχα που αυτή την φορά, το βιβλίο αυτό εμβάθυνε περισσότερο στο όλο θέμα. Ήταν λες και προσπαθούσε να πει κάτι, να μεταδώσει ένα κρυφό μήνυμα. Ποιο ήταν όμως το κλειδί για την αποκωδικοποίηση του;

Η απάντηση ήρθε ακριβώς λίγο μετά την κυκλοφορία του δικού μου βιβλίο. Πρόκειται για το Stairway to Heaven, μια μελέτη του Peter Levenda - τον άνθρωπο που κρύβεται πίσω από το ψευδώνυμο Σίμωνας.

Ο Levenda λοιπόν, έγραψε μια θρησκειολογική έρευνα πάνω στο θέμα της ψυχανωδίας, την ανέλιξη του εαυτού δηλαδή στις ανώτερες ζώνες της κοσμικής ύπαρξης.

Το βιβλίο ήταν γεμάτο από ιστορικά παραδείγματα παρμένα από την Κίνα, την αρχαία Αίγυπτο, τους σαμάνους και φυσικά τον μυστικισμό Καμπάλα, και πιο συγκεκριμένα, την παράδοση του Θρόνου, την Μέρκαμπα.

Πουθενά ο συγγραφέας δεν έκανε λόγο για το Νεκρονομικόν, ήταν εμφανές όμως, πως με την μελέτη του αυτή, συμπλήρωνε το Gates of the Necronomicon.

Αυτό λοιπόν ήταν το στοιχείο που χρειαζόμουν για να συνεχίσω. Η απάντηση για το που οδηγούν οι Πύλες του Νεκρονομικόν Αυτό είναι και το περίφημο μονοπάτι του Μαύρου Θεού, που δεν έχει να κάνει με τον Σατανισμό και μ' όλες αυτές τις φαιδρότητες με τις οποίες έχω κατηγορηθεί κατά καιρούς, αλλά με την μυητική πορεία του μάγου μέσα στην Νύχτα και πάνω στην Κλίμακα που οδηγεί στο εκστατικό όραμα του Μαύρου Θρόνου - είναι αυτός ο θρόνος του Διαβόλου; Καμία σχέση! Πρόκειται για την αφανή έδρα του ύπατου ακαθόριστου χάους, που είναι η δημιουργική αρχή του σύμπαντος ή για να το πω πιο απλά, του Αζαθώθ!

Για να μπορέσω λοιπόν να εξηγήσω όλα τα παραπάνω, χρειάστηκε να μελετήσω προσεχτικά ποικίλα θέματα τους Δυτικού αποκρυφισμού, να συγκρίνω το Κλιφωθικό Δέντρο με την κοσμολογία Κθούλου, να αναζητήσω τα Χαοτιστικά στοιχεία στη Μυθομαγεία Κθούλου, και να χρησιμοποιήσω έννοιες της δυτικής εσωτερικής παράδοσης, της ελληνικής μυθολογίας (και φιλοσοφίας), και της ψυχολογίας του βάθους, για να ερμηνεύσω τους κώδικες που υπήρχαν στο Νεκρονομικόν.

Το αποτέλεσμα είναι μια (τολμηρή σε πολλά σημεία) πρωτότυπη εργασία που ζητάει από τον αναγνώστη να καταδυθεί στις πνευματικές σπηλιές του Πάνα, για να ανέλθει στη συνέχεια σε μια μεθυστική εμπειρία υπέρβασης.

Δικαιολογημένα κάποιοι θα με ρωτήσουν αν έχω προσαρμόσει την μεταφυσική του Νεκρονομικόν σε ερμηνείες που ξεφεύγουν τα αυστηρά πλαίσια της Αριστερής Ατραπού, την οποία πολλοί χρησιμοποιούν για να κατανοήσουν το Βιβλίο των Νεκρών Ονομάτων.

Νομίζω πως ως ένα σημείο έχουν δίκιο! Και το λέω αυτό διότι στις αρχετυπικές φιγούρες του Mythos διάβασα κάποια πράγματα με βάση τα δικά μου κριτήρια και την δική μου παιδεία η οποία εξετάζει τα πάντα μέσα από την οπτική της δυναμικής εξέλιξης του ανθρώπου.

Από την άλλη όμως, η ερμηνευτική και συγκριτική επιχειρηματολογία που χρησιμοποιώ, μπορεί να πείσει και τους πιο σκληροπυρηνικούς στο να πάψουν να αντιμετωπίζουν το Ρεύμα του Νεκρονομικόν σαν ένα άλλο διαβολικό γριμόριο (diabolical), αλλά σαν ένα εν εξελίξει μυητικό μονοπάτι.

Δεν ξέρω βέβαια αν η προσέγγιση μου θα εμπνεύσει τους αναγνώστες μου ή απλά θα σβήσει μέσα στο χρόνο. Είμαι σίγουρος όμως, πως ο αληθινός εραστής της γνώσης, θα βρει στις σελίδες της νέας μου μελέτης, πως μέσα στην Νύχτα υπάρχει κάτι που πραγματικά να αξίζει την προσοχή μας!

Η αλχημική συμφιλίωση με αυτή την σκοτεινή πλευρά της ζωής μπορεί να μας εκτινάξει ψηλά, και να μας οδηγήσει σε νέες ατραπούς, ουσιαστικής μεταμόρφωσης. Αλλά για το μυστήριο αυτής, της άλλης Υψηλής Μαγείας, θα μου επιτρέψετε να σας ταξιδέψω μέσα από ένα επόμενο βιβλίο, που όπως ελπίζω θα ακολουθήσει σε περίπου 18 μήνες από σήμερα. Μέχρι τότε, open your mind to Chaos and seek the Flame within you!

11 comments:

  1. σχόλιο από Facebook

    Philippos Ioannidis
    πολυ καλη η παρουσιασή σου αγαπητε, σου ευχομαι και παλι καλες πωλήσεις

    ReplyDelete
  2. σχόλιο από Facebook

    Panagiotis Kardaris
    Το Διάβασα το Βιβλίο, θέλω να πω ότι προσθέτει βάρος στην Ελληνική Βιβλιογραφία η οποία στερούνταν κειμένων που μπορούν να στηρίξουν το απόκρυφο μονοπάτι πάνω σε ακαδημαικές αναζητήσεις και έυρευνες. Επίσης από το ύφος της γραφής και το ουσιαστικό εύρος των πληροφοριών,φαίνεται ότι το εν λόγω βιβλίο βασίζεται στην εμπειρία του συγγραφέα και όχι απλά σε κάποια έρευνα του διαδικτύου μια και είναι εμφανής η προσωπική σφραγίδα του γράφοντος. Αυτό είναι που με χαροποιεί ιδιαίτερα να παίρνω δηλαδή πληροφορίες από ανθρώπους που έχουν βιώσει κάτι. Το μόνο αρνητικό είναι που δεν έχει άλλες τρακοσιες σελίδες :-) Γιώργο και πάλι συγχαρητήρια!!!!

    ReplyDelete
  3. Θέλω να σε ρωτήσω αν έχεις ασχοληθεί καθόλου με το Temple of The Black Light και τη Misanthropic Luciferian Order. To open your mind to chaos and seek the flame within you μου θυμίζει την χαοσοφία στην οποία πιστεύουν.

    ReplyDelete
  4. Σχετικά με το Temple και τον Εωσφορισμό θα έχω άρθρο στο τεύχος 73 (Ιούλιος 2011) του Mystery, αλλά όχι, δεν είναι εμπνευσμένο από την φιλοσοφία τους.

    ReplyDelete
  5. "Θυμάμαι ακόμη την ημέρα (ή πιο σωστά την νύχτα) που πήρα την απόφαση να ξεκινήσω. Ήταν λίγες στιγμές μετά τους τίτλους αρχής της ταινίας Η 9 Πύλη, που φορτισμένος από την ατμοσφαιρική μουσική και ενθουσιασμένος από τις ανακαλύψεις που είχαν προηγηθεί, άρχισα σαν μανιακός με και ισχυρό πυρετό δημιουργικότητας, να κρατάω σημειώσεις, να σχεδιάζω τον σκελετό, και να ετοιμάζω τις βιβλιογραφικές μου πηγές για το νέο μου σύγγραμμα..."

    Κοίτα τι μπορεί να σου κάνει μια ταινία... δεν το θυμόμουν το συγκεκριμένο από την ομιλία σου στην Αθήνα.
    "Συμπτωματικά", στο Dead Names ο Σίμωνας/Levenda λέει, ούτε λίγο ούτε πολύ, πως τόσο το El CLub Dumas όσο και η ταινία η ίδια - και συγκεκριμένα, ο χαρακτήρας όπως τον ερμήνευσε ο Johnny Depp - είναι η παραλλαγή της δικής του ιστορίας!

    Μιας και αναφέρθηκε πριν πάντως, το Misanthropic Luciferian Order δεν έχει τόσο σχέση με τον Εωσφορισμό -παρά τον τίτλο τους- όσο με τον πιο "παραδοσιακό" θεϊστικό σατανισμό, και κυρίως την οπτική του ΟΝΑ (με το οποίο συνεργάζονταν παλιότερα, περισσότερο στις εθνοσοσιαλιστικές "ασχολίες" τους βέβαια) που την παντρέυει με την κλιφωθική καμπάλα όπως την καταλαβαίνει ο Ford...

    ReplyDelete
  6. Δεν το ανέφερα γιατί στην Αθήνα δεν ακολούθησα τόσο την ροή των όσων είχα σημειώσει, ήταν κάπως πιο ελεύθερη παρουσίαση...

    Ναι, οι ομοιότητες ανάμεσα στο Νεκρονομικόν και το Delomelanicon είναι πολλές. Είχα γράψει και ένα σχετικό άρθρο στο τεύχος 3 του mystery (Δεκέμβριος 2003).

    Όσον αφορά το τον Ναό του Μαύρου Φωτός -αν και περισσότερα θα βρεις στο σχετικό άρθρο μου τον άλλο μήνα- πιστεύω πως η έννοια του Λουσιφεριανισμού αγκαλιάζει και το εν λόγω τάγμα, καθώς ο Εωσφορισμός δεν είναι αναγκαστικά αθεϊστικός ή αποκλειστικά Γνωστικός!

    ReplyDelete
  7. Σε ρώτησα επειδή είναι ένα συγκρότημα που τα μέλη του ανήκουν στο Temple of The Black Light και είχαν βγάλει ένα δίσκο που είχε θέμα αυτή την οργάνωση. Dissection λέγονται και το album Reinkaos. Αναφέρονται σε 10 θεούς και τον Azerate.

    ReplyDelete
  8. Φίλε τελειωσα σημερα το βιβλιο σου. Συγχαρητηρια για το εργο σου. Μπορεις να μου προτεινεις καποια βιβλια που να λενε τυπικα επικλησης απο ατομα που πιστευουν οτι οι οντοτητες αυτες υπαρχουνε σταληθεια σε αλλες διαστασεις και δεν εχουν να κανουνε μονο με την ψυχολογια του καθενος?

    Όχι δεν πιστευω οτι υπαρχουνε σταληθεια για δικους μου λογους ρωταω στα πλαισια ερευνας μου.

    ReplyDelete
  9. Σ' ευχαριστώ! Χμ... θα μπορούσες να ανατρέξεις στο βιβλίο του Konstantinos "Summoning Spirits", όπως επίσης στα βιβλία "Ceremonial Magic & The Power of Evocation" του J. Lisiewski και "Goetic Evocation" του S. Savedow.

    ReplyDelete
  10. Σ'ευχαριστω θα τα κοιτάξω. Δυστυχως στα Ελληνικα πολυ λιγα πραγματα μπορουμε να βρουμε γενικα για την μυθολογια Κθουλου. Εσυ οτι εχεις γραψει και ο Tyson. Εχω διαβασει και τον πρωτο τομο σου πριν 2 χρονια αλλα ο δευτερος πιστευω ειναι ανωτερος. Το βιβλιο του Tyson, το εχω αγορασει αλλα δεν το εχω ακομα αρχισει. Συντομα. Τα αγγλικα μου δεν ειναι πολυ καλα δυστυχως...

    Θα υπάρξει και τριτος τομος ή καποιο εργο αποκλειστικα για την μυθολογια απο σενα στο μελλον?

    - Καλη συνεχεια.

    ReplyDelete
  11. όχι! στα άμεσα σχέδια μου δεν είναι κάποιος τρίτος τόμος, αντίθετα εργάζομαι σε ένα νέο project τώρα, που ελπίζω να καρποφορήσει αν όχι του χρόνου,σίγουρα το 2013...

    ReplyDelete

Αγαπητέ συνταξιδιώτη,

άφησε το σχόλιο σου σεβόμενος το διαδικτυακό αυτό χώρο και τη μεγάλη Λαβκραφτική παράδοση που πρεσβεύει.

Καλωσόρισες στο Chaos,
Γιώργος Ιωαννίδης.