Η Μάσκα του Κθούλου  


Η Μάσκα του Κθούλου
Όγκοστ Ντέρλεθ
Εκδόσεις: Αίολος
Σελ: 222



Μετά τον τόμο Το Μονοπάτι του Κθούλου, οι εκδόσεις Αίολος παρουσιάζουν μια ακόμη συλλογή διηγημάτων τρόμου του Όγκοστ Ντέρλεθ με θέμα τους Μεγάλους Παλαιούς, τις τρομερές συμπαντικές οντότητες που πρωτοδημιούργησε η πένα του Χ. Φ. Λάβκραφτ.
Αποτρόπαιες τελετές φανατικών πιστών, μανιακοί δολοφόνοι, συμβόλαια με τίμημα ανθρώπινα σώματα και ψυχές, στοιχειωμένα σπίτια και ο πανταχού παρών Μέγας Κθούλου, που κοιμάται στον οίκο Του κάτω από την θάλασσα και ελέγχει μέσα από τα όνειρα του τα ανθρώπινα ανδρείκελα.
Στη συλλογή περιλαμβάνεται και η Σφραγίδα της Ρ’λιέχ, ένα από τα καλύτερα διηγήματα του Ντέρλεθ, στο οποίο ανθεί μια πολύ ιδιαίτερη ερωτική σχέση!

This entry was posted on Sunday 6 June 2010 at Sunday, June 06, 2010 and is filed under . You can follow any responses to this entry through the comments feed .

5 comments

σχόλιο από Facebook

Vasilis Scheidt
U just made my week. Μετάφραστής/τρια;

7 June 2010 at 01:23

Μαστακούρης! Ποιός άλλος; ;)

7 June 2010 at 01:23

Σχόλιο από Facebook

Vasilis Scheidt
Τότε είμαι απόλυτα βέβαιος πως θα απολαύσω πραγματικά τον Ντέρλεθ. Στα λογοτεχνικά έργα που χρειάζονται να αποδοθούν σε διαφορετική γλώσσα από αυτήν που γράφτηκε, ο μεταφραστής πρέπει να έχει την γνώση που απαιτείται για να συλλάβει το βαθύτερο νόημα των κειμένων, αλλά έχει ακόμα μεγαλύτερη υποχρέωση να το μεταφέρει σωστά στους αναγνώστες. Όλο αυτό αποτελεί ένα πακέτο που δυστυχώς, λίγοι μεταφραστές έχουν. Ειδικά για την Ελληνική γλώσσα που ένα κόμμα, μια τελεία, ή μια ελάχιστα διαφορετική διατύπωση μπορεί να αλλάξει το ύφος ή το νόημα του κειμένου.
Προσωπικά, σαν ένας (αθεράπευτά άρρωστος) βιβλιοφάγος το συγκεκριμένο πακέτο το έχω δεί σε ελάχιστους. Ο Θωμάς Μαστακούρης είναι ένας από αυτούς τους σπάνιους.

7 June 2010 at 01:23

Σχόλιο από το Facebook

Fotis Baltoumas
Είναι πολύ καλό που ο Αίολος συνεχίζει την έκδοση υλικού σχετικού με τη Μυθολογία Κθούλου. Και, έχοντας διαβάσει πολλές ακόμα μεταφράσεις του Θωμά Μαστακούρη, τόσο για το Mythos όσο και σε άλλα (Ελρικ, η έτερη μεγάλη αγάπη μου) είμαι σίγουρος ότι κι αυτή θα είναι άρτια. Οντως, ο Θωμάς Μαστακούρης είναι μια από τις πραγματικά σπάνιες περιπτώσεις...

4 July 2010 at 11:25

Σχόλιο από το Facebook

Δημήτρης Αργασταράς
Είχα διαβάσει τα έργα από την έκδοση της TerraNova και εξακολουθούν να είναι τα αγαπημένα μου.
Ο Ντέρλεθ συνδυάζει την μυστικιστική ατμόσφαιρα του mythos, με μία νύξη αστυνομικού μυστηρίου, με τις προσωπικές εμμονές, ακόμη κι ένα υποδόριο χιούμορ, σε μία γλώσσα πιο εύληπτη (εντάξει, και πιο απλοική) από του Χ.Φ.Λ. - συνδυασμό που βρίσκω πολύ ενδιαφέρον....

4 July 2010 at 11:26

Post a Comment